Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

classic Classic list List threaded Threaded
8 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

alain BIEUZENT

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls


_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

Bogdan-Andrei Iancu-2
Hello Alain,

You mean when comes to sent to ping a single destination, there are actually 2 OPTIONS sent out (on different interfaces) or it alternates (one ping is sent via eth0, the next one via eth1) ?

if you have a pcap to show the problem, please send it to me off-list.

Best regards,
Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com
On 30.06.2016 12:49, Alain Bieuzent wrote:

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls



_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users


_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

Bogdan-Andrei Iancu-2
Hi Alain,

Thanks for the trace, I managed to find out the problem. I can provide you a fix to test - do you have OpenSIPS compiled from sources ? or ?

Regards,
Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com
On 01.07.2016 16:56, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

As i see in trace (see pcap attach) the first sip OTIONS is send with the correct source IP (..........) to my 2 gateway (see frame 3 and 4) and later there is 2 other sip OPTIONS sent with my private IP (............) (see frame 10 and 11). But all the packet are sending from the same interface (00:50:56:9a:78:93).

 

My network configuration :

 

[....]

 

 

######################################################################

## Connectivity

######################################################################

[....]

 

 

Thanks.

 

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : vendredi 1 juillet 2016 12:04
À : OpenSIPS users mailling list [hidden email], Alain Bieuzent [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hello Alain,

You mean when comes to sent to ping a single destination, there are actually 2 OPTIONS sent out (on different interfaces) or it alternates (one ping is sent via eth0, the next one via eth1) ?

if you have a pcap to show the problem, please send it to me off-list.

Best regards,

Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 30.06.2016 12:49, Alain Bieuzent wrote:

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls




_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

 



_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

alain BIEUZENT

Hi Bogdan,

 

Yes i compiled form source.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu <[hidden email]>
Date : lundi 4 juillet 2016 13:03
À : Alain Bieuzent <[hidden email]>, "[hidden email]" <[hidden email]>
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Thanks for the trace, I managed to find out the problem. I can provide you a fix to test - do you have OpenSIPS compiled from sources ? or ?

Regards,

Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 01.07.2016 16:56, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

As i see in trace (see pcap attach) the first sip OTIONS is send with the correct source IP (..........) to my 2 gateway (see frame 3 and 4) and later there is 2 other sip OPTIONS sent with my private IP (............) (see frame 10 and 11). But all the packet are sending from the same interface (00:50:56:9a:78:93).

 

My network configuration :

 

[....]

 

 

######################################################################

## Connectivity

######################################################################

[....]

 

 

Thanks.

 

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : vendredi 1 juillet 2016 12:04
À : OpenSIPS users mailling list [hidden email], Alain Bieuzent [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hello Alain,

You mean when comes to sent to ping a single destination, there are actually 2 OPTIONS sent out (on different interfaces) or it alternates (one ping is sent via eth0, the next one via eth1) ?

if you have a pcap to show the problem, please send it to me off-list.

Best regards,


Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 30.06.2016 12:49, Alain Bieuzent wrote:

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls





_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

 

 


_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

Bogdan-Andrei Iancu-2
Hi Alain,

Could you please test the following patch.

Thank and regards,
Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com
On 04.07.2016 15:34, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

Yes i compiled form source.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : lundi 4 juillet 2016 13:03
À : Alain Bieuzent [hidden email], [hidden email] [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Thanks for the trace, I managed to find out the problem. I can provide you a fix to test - do you have OpenSIPS compiled from sources ? or ?

Regards,

Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 01.07.2016 16:56, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

As i see in trace (see pcap attach) the first sip OTIONS is send with the correct source IP (..........) to my 2 gateway (see frame 3 and 4) and later there is 2 other sip OPTIONS sent with my private IP (............) (see frame 10 and 11). But all the packet are sending from the same interface (00:50:56:9a:78:93).

 

My network configuration :

 

[....]

 

 

######################################################################

## Connectivity

######################################################################

[....]

 

 

Thanks.

 

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : vendredi 1 juillet 2016 12:04
À : OpenSIPS users mailling list [hidden email], Alain Bieuzent [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hello Alain,

You mean when comes to sent to ping a single destination, there are actually 2 OPTIONS sent out (on different interfaces) or it alternates (one ping is sent via eth0, the next one via eth1) ?

if you have a pcap to show the problem, please send it to me off-list.

Best regards,


Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 30.06.2016 12:49, Alain Bieuzent wrote:

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls





_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

 

 



_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

socket_selection.diff (1K) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

alain BIEUZENT

Ho bogdan,

 

Tested your patch this morning, it works.

 

Many thanks.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu <[hidden email]>
Date : lundi 4 juillet 2016 19:08
À : Alain Bieuzent <[hidden email]>, "[hidden email]" <[hidden email]>
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Could you please test the following patch.

Thank and regards,

Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 04.07.2016 15:34, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

Yes i compiled form source.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : lundi 4 juillet 2016 13:03
À : Alain Bieuzent [hidden email], [hidden email] [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Thanks for the trace, I managed to find out the problem. I can provide you a fix to test - do you have OpenSIPS compiled from sources ? or ?

Regards,


Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 01.07.2016 16:56, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

As i see in trace (see pcap attach) the first sip OTIONS is send with the correct source IP (..........) to my 2 gateway (see frame 3 and 4) and later there is 2 other sip OPTIONS sent with my private IP (............) (see frame 10 and 11). But all the packet are sending from the same interface (00:50:56:9a:78:93).

 

My network configuration :

 

[....]

 

 

######################################################################

## Connectivity

######################################################################

[....]

 

 

Thanks.

 

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : vendredi 1 juillet 2016 12:04
À : OpenSIPS users mailling list [hidden email], Alain Bieuzent [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hello Alain,

You mean when comes to sent to ping a single destination, there are actually 2 OPTIONS sent out (on different interfaces) or it alternates (one ping is sent via eth0, the next one via eth1) ?

if you have a pcap to show the problem, please send it to me off-list.

Best regards,



Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 30.06.2016 12:49, Alain Bieuzent wrote:

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls






_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

 

 

 


_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

Bogdan-Andrei Iancu-2
Hi Alain,

Thanks for your testing and feedback. We found some issues with the patch I sent you yesterday, so please consider for usage this second one (revert the first one please).

Also, I will push this fix on opensips trunk, to get it tested and to be sure there are no side effects.

Best regards,
Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com
On 05.07.2016 10:24, Alain Bieuzent wrote:

Ho bogdan,

 

Tested your patch this morning, it works.

 

Many thanks.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : lundi 4 juillet 2016 19:08
À : Alain Bieuzent [hidden email], [hidden email] [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Could you please test the following patch.

Thank and regards,

Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 04.07.2016 15:34, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

Yes i compiled form source.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : lundi 4 juillet 2016 13:03
À : Alain Bieuzent [hidden email], [hidden email] [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Thanks for the trace, I managed to find out the problem. I can provide you a fix to test - do you have OpenSIPS compiled from sources ? or ?

Regards,


Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 01.07.2016 16:56, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

As i see in trace (see pcap attach) the first sip OTIONS is send with the correct source IP (..........) to my 2 gateway (see frame 3 and 4) and later there is 2 other sip OPTIONS sent with my private IP (............) (see frame 10 and 11). But all the packet are sending from the same interface (00:50:56:9a:78:93).

 

My network configuration :

 

[....]

 

 

######################################################################

## Connectivity

######################################################################

[....]

 

 

Thanks.

 

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : vendredi 1 juillet 2016 12:04
À : OpenSIPS users mailling list [hidden email], Alain Bieuzent [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hello Alain,

You mean when comes to sent to ping a single destination, there are actually 2 OPTIONS sent out (on different interfaces) or it alternates (one ping is sent via eth0, the next one via eth1) ?

if you have a pcap to show the problem, please send it to me off-list.

Best regards,



Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 30.06.2016 12:49, Alain Bieuzent wrote:

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls






_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

 

 

 



_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

socket_selection2.diff (1K) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

alain BIEUZENT

Hi Bogdan,

 

Yes i found also some strange issue with the first patch.

The second is better.

 

I will do some other tests on my test server, please tell me when it’s ok for you.

 

Regards,

 

De : Bogdan-Andrei Iancu <[hidden email]>
Date : mardi 5 juillet 2016 11:21
À : Alain Bieuzent <[hidden email]>, "[hidden email]" <[hidden email]>
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Thanks for your testing and feedback. We found some issues with the patch I sent you yesterday, so please consider for usage this second one (revert the first one please).

Also, I will push this fix on opensips trunk, to get it tested and to be sure there are no side effects.

Best regards,

Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 05.07.2016 10:24, Alain Bieuzent wrote:

Ho bogdan,

 

Tested your patch this morning, it works.

 

Many thanks.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : lundi 4 juillet 2016 19:08
À : Alain Bieuzent [hidden email], [hidden email] [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Could you please test the following patch.

Thank and regards,


Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 04.07.2016 15:34, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

Yes i compiled form source.

 

Regards

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : lundi 4 juillet 2016 13:03
À : Alain Bieuzent [hidden email], [hidden email] [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hi Alain,

Thanks for the trace, I managed to find out the problem. I can provide you a fix to test - do you have OpenSIPS compiled from sources ? or ?

Regards,



Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 01.07.2016 16:56, Alain Bieuzent wrote:

Hi Bogdan,

 

As i see in trace (see pcap attach) the first sip OTIONS is send with the correct source IP (..........) to my 2 gateway (see frame 3 and 4) and later there is 2 other sip OPTIONS sent with my private IP (............) (see frame 10 and 11). But all the packet are sending from the same interface (00:50:56:9a:78:93).

 

My network configuration :

 

[....]

 

 

######################################################################

## Connectivity

######################################################################

[....]

 

 

Thanks.

 

 

De : Bogdan-Andrei Iancu [hidden email]
Date : vendredi 1 juillet 2016 12:04
À : OpenSIPS users mailling list [hidden email], Alain Bieuzent [hidden email]
Objet : Re: [OpenSIPS-Users] Migrating from 1.11 to 2.1 load balancer Probing problem

 

Hello Alain,

You mean when comes to sent to ping a single destination, there are actually 2 OPTIONS sent out (on different interfaces) or it alternates (one ping is sent via eth0, the next one via eth1) ?

if you have a pcap to show the problem, please send it to me off-list.

Best regards,




Bogdan-Andrei Iancu
OpenSIPS Founder and Developer
http://www.opensips-solutions.com

On 30.06.2016 12:49, Alain Bieuzent wrote:

Hi  all,

 

I’m currently trying to migrate my opensips V1.11.5 to  V2.1.3.

 

My server has 3 interfaces:

eth0 with public IP

eth0:0 with public IP provide via a keepalived script

eth1 with a private IP

 

Opensips listen on IP of eth0:0 and on eth1

Mhomed=no

 

 

Since i migrate to V2.1.3, load balancer probing is UP and down. After checking traffic, i find for each gateway used by load balancer table, there is 2 SIP OPTIONS sent.

-          First is sent with source IP of eth0:0

-          Second is sent with source IP of eth1

 

Any idea ?

 

Thanls







_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users

 

 

 

 


_______________________________________________
Users mailing list
[hidden email]
http://lists.opensips.org/cgi-bin/mailman/listinfo/users